kolmapäev, 17. veebruar 2021

PIIRKONDLIKU ARENGU KOMISJONI AKTIIVSEL EESTVEDAMISEL ON LINN ALUSTANUD RIIGIGA LÄBIRÄÄKIMISI

 PIIRKONDLIKU ARENGU KOMISJONI AKTIIVSEL EESTVEDAMISEL ON LINN ALUSTANUD RIIGIGA LÄBIRÄÄKIMISI VALGERANNA HOIUALA JA METSA SÄILITAMISEKS KOGUKONNA REKREATSIOONI JA PUHKEALANA


Valgeranda me teame kui ilusat ja valge liivaga rannaala, kuhu saab jalutades läbi loodus ja maastikukaitseala. Hoiuala, kus kasvab põlismetsa tunnustega mets. Seal on endale elupaigaks valinud erinevad haruldased taime- ja linnuliigid nagu kassikakk, kanakull, erinevad haruldased rähnitüübid jne
Roherähn on Eestis viimasel kahel kümnendil muutunud väga haruldaseks, viimase hinnangu järgi on tema pesitsusaegne arvukus kõigest 50–100 paari,
roherähn, ja kanakull kuuluvad II kaitsekategooria kaitse alla, kassikakk lausa esimese kategooria alla.
Seoses sellega on linn palunud RMKl ajutiselt peatada metsamajandamine selles piirkonnas, kuni ei ole koostatud linna arengukava 2035+ ja uus metsa inventeerimine, kaasates protsessi ka metsaspetsialistid.
Riigi Metsamajandamise Keskuse poole on pöördunud selles küsimuses akrediteeritud metsakorraldaja Aivar Hallang, kel on VEPide määramiseks olemas vastav litsents ja ta kirjutab järgmist:
Kiri RMK-le
Soovisite eelmise aasta lõpus teha Valgeranna hoiualale jääval kvartali AU359 seitsmel eraldusel harvendusraiet. Kohalike elanike vastasseisu tõttu jätsite raied hetkel teostamata, kuid need on Teil endiselt tehtavate tööde nimekirjas. Samal ajal tekkis Pärnu Linnavalitsuses idee ja huvi rajada Valgeranna hoiualale matkarajad ja puhkekohad, koos loodust tutvustavate infotahvlitega. Nende idee on osa metsa jätta majandamata ning lasta areneda sel looduslikult.
Valgeranna hoiualal on teostatud Natura 2000 elupaigatüüpide ülepinnaline inventuur 2003. aastal ja täiendav inventuur aastal 2014. Teadmata on hoiualal taime- ja linnuliikide esinemine. Põgusal jalutuskäigul novembris, jäi silma kolme orhideelise esinemine hoiuala männikutes. Nendeks III kategooria kaitsealusteks liikideks olid pruunikas pesajuur ning perekondadesse neiuvaip ja käokeel kuuluvad isendid.
Enne, kui alustada puhketaristu ehitust ja metsade majandamist, oleks vaja läbi viia kaitsealuste taimeliikide- ja linnuliikide inventuur. Alles peale inventuure saame teada, kuhu ja mida võib rajada ning kus harvendada metsa ja kus majandamata jätta. Seega palume Teil enne inventuuride tulemuste teada saamist Valgeranna hoiualale jäävas kvartalis AU359 majandustegevus peatada.
Aivar Hallang
metsakorraldaja
Metsaruum Oü
See piirkond on kõrgendatud huviga ala ehk KAH-ala, ja Pärnu linn on otsustanud riigilt selle omandada.
Tulevikus võiks seal näha mets-parki, mis sisaldab vähemal määral hooldatud pargi osa ja hooldamata ehk metsikuid kasvukohti (piiratud alad) kuhu oleks võimalik õppe eesmärgil teha ekskursioone, õpetada kooli ja lasteialapsi loodust tundma. Luua valgustatud promenaad tervisespordi radadega.
Pärnus on vähe neid kohti, kus saaksid harjutada rulluisu ja -suusa harrastajad. Promenaad saaks alguse Vana-Pärnu muulist ja kulgeks veepuhastusjaama tagant sillaga üle Audru jõe ja lõpeks Poldri teel.
Mõte rajada õppe-, tervise- ja matkaradadega mets-park Valgeranna hoiualale, kust ei puudu loodust tutvustavad teeviidad, linnutornid ja puhkeala, on meeldinud ümbruskonna elanikele, piirkond on leidnud aktiivset kasutamist linnakodanike poolt koroonapiirangute ajal.
Esimene etapp on Keskkonnaametiga koostöös liigi-inventuuri koostamine, mis võetaks ette esimesel võimalusel kevade saabudes.Tegemist on haruldase maastiku ja vääriselupaikadega (VEP), asjale paneb punkti linnalähedane asukoht. (kesklinnast 3-4km)
Pärnu linna üldplaneeringus märgitaks hoiuala rekreatsioonialaks ja lähitulevikus võiks välja kuulutada hanke mets-pargi projekteerimiseks.
Üheselt on selge, et nii tuuletundlikus mereäärses piirkonnas peab sealne mets säilima sarnasel kujul, kuna see kaitseb ümberkaudseid külasid tormituulte eest.
Kirjalik ettepanek riigivara tasuta võõrandamiseks Pärnu linnale on saadetud riigile 15 jaanuaril käesoleval aastal.
Kinnisasja omandamise eesmärk on läbi metsa mitmekesisuse ja säästva metsanduse printsiipe järgides tagada tasakaal metsa poolt pakutavate majanduslike, sotsiaalsete, kultuuriliste ja looduslike väärtuste vahel. Pärnu linna huvi on kinnisasjal välja arendada kogukonna soove arvestades matkarajad ja puhkekohad koos Valgeranna hoiuala tutvustava teabetahvlite paigaldamisega. Eelnevalt nimetatu aitab kaasa inimeste tervist väärtustava ja soodustava käitumise ja elulaadi kujundamisel, elanikkonna haiguste ennetamisel ja tervise edendamiseks suunatud tegevuste korraldamisel.
Toetame kogukonna ettepanekut enne majandamis-, ehitus jms töödega alustamist selgitada välja kinnisasja Valgeranna hoiualale jäävas osas leiduvate taime-ja linnuliikide esinemine, et tagada võimalike kaitsealuste liikide säilimine. Kinnisasjale matkaradade ja puhkekohtade rajamine oleks meie poolt vaadates ka loogiline jätk naabruses olevale kinnisasjale Audru metskond 25 haldusreformieelse Audru valla poolt rajatud avalikuks kasutamiseks tervise- ja discgolfi radadele.
Edmond Penu
Piirkondliku Arengu komisjoni esimees

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar