teisipäev, 16. veebruar 2021

MIS SAAB PAIKUSE METSPARGIST, MIS TÄNA ÜSNA NUKKER VÄLJA NÄEB

 

Pärnu Piirkondliku arengu komisjoni üheks läbivaks teemaks on ka Pärnu linna parkide seisukord ja arenguvõimalused.
Teada on, et enamus parke linnas on loodud Eesti esimese vabariigi ajal ja neid on vaja hakata täiustama ja uuendama.
Metsandusspetsialist, dendroloog ja õppejõud Kaja Hiie parkidest:
Pärnu pargid on kujundatud ja rajatud ühel ajal, need on uuendamata ja väga vanad. Puude vanus parkides on jõudnud kriitilise piirini, ees seisab suur parkide renoveerimistöö ja võibolla lausa uute parkide rajamine. See on elukeskond, mis rahustab linna, pakub inimestele aktiivse puhkuse võimalusi. Hiie toob esile Läti ja Leedu, kus ollakse meist sammukese ees, ühe näitena Zigulda jõekallastele rajatud metspargi, mis on oskuslikult kujundatud, sinna on rajatud seiklus ja lõbustuspark, korralik ujumiskoht ja atraktsioonid. Kohalikud ja turistid on selle väga kiiresti omaks võtnud.
Samuti soovitab ta tutvuda Heino Laasi soovitatuga parkide kujundamisel ja hooldamisel.
Heino Laas on Maaülikooli metsateadlane ja emeriitprofessor, pälvinud maaülikooli teenetemedali. Heino Laasil kulus ligi 13 aastat, et oma teadmised raamatusse köita. Raamatu peategelasteks on puud ja põõsad. Mahukas teoses «Dendroloogia ja pargindus» on väga täpselt näidatud kuidas leida lehtpuudele ja -põõsastele kasvukohad ning fenoloogilised andmed, mis kajastavad looduse aastaajalisi nähtusi.
Kaja Hiie soovitab parkide inventeerimisega alustada koheselt, kuna parkide kujundamine ja täiuse saavutamine võtab kaua aega, 15-20 aastat.
Uus populaarne suund mujal maailmas ongi metsparkide rajamine, mis on kujundatud osaliselt hooldatavana ja osaliselt metsikult kasvama jäetud loodusest. Maastikuarhidektide, arboristide, dendroloogide ja metsaspetsialistidega koostöös, mida eksponeeritaks oskuslikult, rajades professionaalselt valgustatud pargiteid, istutades uusi puid, kust ei puudu pargipingid, tutvustavad teeviidad ja kujurite töödki, tunneb Pärnu linn suurt puudust.
Piirkondliku arengu komisjoni liige ja Paikuse osavallakogu liige Marika Valter on juhtinud tähelepanu Paikuse aleviku kauni roheala trööstitule seisule. Tegemist on RMK kõrgendatud avaliku huviga ehk KAH alaga.
Marika Valter: "Möödunud aasta kevadel toimusid raietööd Paikuse alevikus RMK-le kuuluval kinnistul, mis jääb Paide mnt ja Pärnu jõe vahele. Vallakodanikes tekitas pahameelt see, mis peale raiet sinna alles jäi. Vaatamata sellele, et osavallakogu on vahepeal kohtunud Vändra metsaülema Aliis Kevvaiga, milles sai kokkulepitud, et edaspidi vaadatakse seda kui suure avaliku huviga objekti ja kui RMK plaanib sellega edaspidi ka midagi teha, siis ta võiks informeerida nii osavalda kui ka selle kodanikke. Aga kõik ei ole ka halb ja RMK kiituseks võib öelda, et möödunud aastal nad istutasid sinna raiealale väikesed männiistikud, aga sellele vaatamata on mure selle metsa pärast jätkuv. Me tõstatasime sama teema ka osavallakogus, kui kuulsime, et Audrus on tuldud hea idee peale, et taotleda RMK-le kuuluv mets munitsipaali, et sinna tulevikus tekitada metspark.
Ennekõike on kohalikule elanikule oluline, et see mets seal säiliks. Osavallakogus arutlesime sellel teemal ja jõudsime kokkuleppele, et meie osavallakogu esimees koos osavallakeskuse juhiga lepivad kokku kohtumise RMK esindajatega."

Paikuse osavallakogu juht Eero Rändla: "Meil oli osavallakogus arutlusel, kuidas antud teemale läheneda. See on selline ala, mis jääb Kiviaja küla ja Politseikooli vaheliseks alaks ja praegu on veel õhus Politseikooli autodroomi arengud, mis peaks kaasa tooma jõeäärse jalakäigu raja korrastamise ja see ala, millest eelnevalt juttu oli, parkmetsana kasutusele võtta."
Kaldavaringute tõttu on selles piirkonnas täna osa kallast piiratud ohutuslintidega, et inimesed sinna väga lähedale ei tikuks.
Metsa-ala korrastamise võiks kohalikud käsile võtta talgute korraski, kaasata spetsialistid ja teha see ilusaks looduspargiks, valgustatud rajad ja pargipingid pealekauba. Üks metspark on just Paikusel puudu, väga atraktiivseks ja kordumatuks teeb selle piirkonna vahetu lähedus Pärnu jõega, jõekaldad ja rajatud park on mida eksponeerida turistilegi.
Küllap on seal peidus üks tuleviku tõeline pärl ja väärtus Paikuse elanikele.
Edmond Penu
Piirkondliku arengu komisjon

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar